Annalies Outhuijse is met Waouw Outdoor Escape Games is een voormalig deelnemer aan het ZAAI-groeitraject. Hun outdoor escape games zijn uitdagende puzzeltochten die je zelfstandig kunt spelen met vrienden, familie of collega’s. Wij hebben haar Annalies geïnterviewd over de ontwikkelingen en de groei in het ondernemen. Leuk om te vermelden is dat zij destijds ook als Ondernemer van het Jaar 2023/2024, categorie starter, is uitgeroepen.

Lancering van de outdoor escape game in Uithoorn en De Kwakel
Na twee succesvolle uitdagende puzzelroutes op Texel vonden we het best spannend hoe de markt hier zou zijn. Maar de lancering van “De Kroongetuige” in Uithoorn en De Kwakel heeft onze verwachtingen overtroffen. We hadden gehoopt op een positieve ontvangst, maar de snelheid waarmee we spelers mochten ontvangen en de positieve feedback die we ontvingen, hebben ons verrast. Zo zijn er sinds de lancering in half april van dit jaar al meer dan 300 spelers geweest, waaronder gezinnen, vriendengroepen en bedrijfsuitjes. Leuk om te zien is ook dat sommige groepen juist komen voor de ontsnapping uit het bamboelabyrint en andere groepen juist voor de tocht van 12,5 kilometer door Uithoorn en De Kwakel. Zo is er voor ieder wat wils.

Feedback van de eerste spelers
De enthousiaste feedback die we ontvangen, is een super bevestiging dat we iets moois in handen hebben waarmee we mensen een fijne dag bieden waarmee ze genieten van de puzzels, de omgeving en elkaar, los van de telefoon. Tof om te zien is dat we ook echt iets voor de regio kunnen betekenen en mensen van onze mooie regio kunnen laten genieten. Zo komen mensen van binnen de regio het spel spelen, maar ook daarbuiten. We hadden laatst zelfs spelers uit Friesland. En de feedback die we vaak van zulke spelers horen, is “wat is deze regio mooi, dat wist ik niet”.

Ontwikkeling van de nieuwe indoor escape game voor de vuurtoren van Texel
De ontwikkeling van de indoor escape game voor de vuurtoren van Texel verloopt goed – zo als het nu lijkt gaan we 1 oktober live. We zijn momenteel bezig met de laatste fases van het ontwerp en testen de puzzels en het verhaal om ervoor te zorgen dat alles perfect samenkomt. Deze game wordt uniek omdat het gebruikmaakt van een historische en iconische locatie, wat een extra dimensie aan de beleving toevoegt. Geweldig ook dat de eigenaar van de vuurtoren zoveel vertrouwen in ons heeft.

Grootste uitdagingen
Een van de grootste uitdagingen die we momenteel ervaren, is het managen van onze groei. We groeien hard terwijl we nog maar twee jaar bezig zijn en het nog steeds parttime doen. We hebben zelf veel ideeen voor spelontwikkeling en krijgen ook steeds meer verzoeken van externe partijen. De grote uitdaging daarbij is het kiezen en van welke spellen we maken en onder welke voorwaarden. Een voorwaarde die we altijd stellen en ook niet op gaan inleveren, is het uitgebreide testproces met verschillende doelgroepen, leeftijden en niveaus. Kwaliteit en spelbeleving staat bij ons altijd op één, maar dat maakt het maken van maatwerkspellen ook tijdsintensief. Al onze spellen zijn perfect afgestemd op de locatie en daardoor ook niet verplaatsbaar.

Toekomst
In de komende maanden kunnen spelers een aantal spannende nieuwe projecten van ons verwachten. Naast de lancering van de indoor escape game bij de vuurtoren van Texel, zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten voor andere unieke locaties. We zijn onder meer bezig met het ontwikkelen van het spel bij en voor Poldersport wat weer een heel eigen ervaring zal worden! Geheel in thema van Poldersport zullen er minder denkpuzzels en meer doe-puzzels en opdrachten in zitten. Ook zitten we te denken aan aantal mini-games voor andere locaties, zoals evenemententerreinen en horeca.
We zullen ook blijven werken aan het verfijnen van onze bestaande games, met regelmatige updates en verbeteringen op basis van feedback van spelers, controle van de routes, wegwerkzaamheden en de hints.

Groei in het bedrijf
Sinds de lancering van de outdoor escape games op Texel in mei 2022 en juni 2023 zijn we enorm gegroeid. De spellen krijgen steeds meer bekendheid en worden gespeeld door zowel Texelaars als toeristen. Inmiddels hebben al meer dan 800 groepen (en meer dan 3000 personen) de spellen gespeeld. Leuk om te zien in welke samenstellingen de spelers spelen (gezinnen, vriendengroepen, bedrijfsuitjes), maar ook welke vervoersmiddelen ze daarbij kiezen – de fiets, de auto, maar ook bijzondere voertuigen zoals tandems, e-choppers en een tuktuk. De lokale horeca op de route profiteert enorm en daar krijgen we ook veel enthousiaste reacties van. Door dit enthousiasme voelen we ons zeer gesteund om verder te gaan met het maken van spellen.