Zo tegen de tijd van toetsen en examens hangt er in menig huisgezin met schoolgaande kinderen een ietwat gespannen sfeer.  Maar niet bij ouders en leerlingen die Bibi Loogman  – bijles docente wiskunde – hebben ontdekt. Van deze ouders krijgt Bibi “eeuwige roem” voor haar kunde en vermogen hun kinderen zicht te geven hoe je betere cijfers haalt in een vak waar je moeite mee hebt.

Pijnpunten

Het eerste kennismaking-gesprek is vooral bedoeld om een beeld te krijgen waar de pijnpunten liggen; hoe er wordt gestudeerd en hoeveel inzicht er is.‘Kijk bij wiskunde is er geen discussie  mogelijk. Er is maar één antwoord. Het is de kunst dat je een beetje handig moet worden in het oplossen van het puzzeltje en dat kan ik hen leren.’ Bibi heeft helemaal niets van een strenge juf met een grijs knotje, zij weet snel  haar leerlingen voor zich te winnen. Zij wordt gezien als één van hen.

Blinde vlek

‘Je moet hun vertrouwen zien te winnen. Zien waar hun blinde vlek zit,  begrijpen dat voor hen de ene dag de andere niet is en daar rekening mee houden. Ik wil dat zij gaan beseffen dat zij het voor zichzelf moeten doen. Het is zo leuk om met jongeren te werken, hen duidelijk maken dat leren en studeren veel oplevert; niet alleen voor het halen van betere cijfers maar ook minder tijd kwijt zijn aan het huiswerk maken. Zodra dát kwartje valt, beginnen zij het leuk te vinden.’ Dat de band met haar leerlingen wel goed zit bewijst dit voorbeeld. Een app-je krijgen waarop te zien is dat haar leerling met zijn neus in de boeken zit. Het toegevoegde emoji is een gespierde bovenarm met flinke biceps. Met andere woorden; “zie eens hoe goed ik bezig ben.”

Onder – en bovenbouw

Door mond tot mond reclame krijgt van Bibi Loogman haar bekendheid bij zowel de ouders als bij de leerlingen. Bij de onderbouw zijn het vaak de ouders die een beroep op haar doen, leerlingen van de bovenbouw benaderen haar veelal zelf via bibisbijles.nl  Wiskunde is haar expertise maar zij geeft ook bijles in andere vakken.

ZAAI

Het was maar goed dat Bibi vooraf niet wist dat zij – om mee te kunnen doen aan het ZAAI coach -traject – moest pitchen. Maar zij kreeg al snel door dat zij niet de enige was die moeite had om zichzelf te promoten. Dat schiep een onderlinge band. Een paar maanden verder is zij heel wat zekerder geworden. ‘Ik kwam bij ZAAI om een ondernemer te worden en ik voel mij nu ook ondernemer.’  Daartoe hebben de intervisie avonden een leerzame bijdrage geleverd. ‘Hier ontmoet ik gelijkgestemden.’ Dat telt zeker ook voor haar buddy Jessica Maciagiewicz (eigen uitzendbureau en schakel voor Poolse arbeiders)

 

Voor meer informatie over ZAAI;  Kirsten Verhoef (project-organisatie)  mailadres; kirsten@syltsupport.nl of tel. 0 297 – 366 182

 

Janna van zon